5 apr. 2012

The quince

Vi har en så mysig granne. Han ser ut som han i Familjen Simpson men har en röst som David Letterman. Hur som så kommer han ofta över med frukt från sin trädgård. Inte den här utan hans på landet och det kan vara påsar med passionfruit, fikon eller som nyss. Dessa luriga frukter som på engelska heter Quince. Tror faktiskt aldrig jag ätit dem i Sverige, även fast de kan dyka upp där. När jag googlade fann jag följande text: Ser ut som ett gult äpple format som en citron och med smak av apelsin, med ett hårt och strävt fruktkött. Den äts sällan rå, och efter att ha kokat den i bitar i sockerlag någon halvtimme hände något drastiskt med smaken. Det apelsinsyrliga försvinner nästan helt och den förvandlas till en söt och aromatiskt frukt med lent fruktkött. Smaken innehåller både lite av äpple, päron och aprikos.

Kvitten använder man oftast kokt eller ugnsbakad till gelé, marmelad, kompott/chutney, pajer och andra desserter mm. Vill man inte krångla till det räcker det att skala, kärna ur, tärna och koka den i sockerlag, t.ex. smaksatt med lite vanilj och servera t.ex. med glass. Eftersom den är såpass fast i fruktköttet kokar den inte sönder i första taget.

I Sverige förekommer en släkting till den äkta kvittenfrukten. Denna kallas rosenkvitten och lär vara i det närmaste oätlig rå, men kan användas tillagad på ungefär samma sätt som äkta kvitten. Mängden socker får man anpassa till efter hur syrlig den är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar