6 nov. 2011

Parihaka

"Playing at Parihaka is a great honour. The people of Parihaka would be the most humble in this world. They are the creators of non-violent action and they've been through more than most people can imagine in the last 150 years – confiscated land, imprisonment, poverty, the list goes on. We are very proud to be involved in the Parihaka International Peace Festival."


Fick ett meddelande av Buddy när jag på min facebook delade "Love NZ" och det handlade om dels Guy F och dels Halloween. Så jag satt här nu på morgonen och läste om den här platsen och vad som hände där.
Detta medan S har fått åka in till stan eftersom några slagit sönder glasdörren till kontoret och gjort inbrott där. Vi pratade just igår kväll om hur en kväll som den igår med alla fyrverkerier och fulla ungdomar är rätt så meningslös. Så visst har Buddy helt rätt och alla andra, för det finns de som menar att man borde fira Parihaka istället. Att ägna en dag, kanske hel vecka och prata om värderingar och kärlek, allt i den anda som maoriledarna i Parihaka en gång predikade.


År 1879 inledde maoriledaren Te Whiti-O-Rongomai ett fredligt motstånd. Maorierna plöjde den stulna marken och hindrade besiktningsmännen i deras arbete. Tusentals soldater kom för att stoppa aktionen, men för varje man de förde bort eller dödade kom en ny för att plöja jorden; en metod som Gandhi sägs ha blivit inspirerad av. Dock dödades många, många och kvinnor och barn våldtogs. Flera har skildrat den här viktiga historien och jag tänker leta upp boken Ask the Mountain av Dick Scott och boken Days of Darkness av Hazel Riseboroughs.

Nåja, det var detta. Ser fram mot och träffa M & J och så klart Stefan och Sam.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar