1 nov. 2011

Pie time

Det här är en av mina absoluta favoriter, grekisk lammfärspaj. Lika vacker som den är god och kanske har den aldrig blivit så lyckad som med nymald lammfärs inhandlad hos vår lokala slaktare.
Den är enkel och tillaga och man kan förbereda ganska långt.
Såhär gör man:
Pajdegen: 3,5 dl vetenmjöl, 100 gram mjukt smör, 1 äggula, 1 msk olja och 3 matskedar vatten. Rör ihop degen och låt den vila ca 30 minuter i kylen.
Under tiden hackar du en stor gul lök som du bryner lätt i stekpannan tillsammans med 5 pressade vitlöksklyftor, salta och peppra lite och rör i 400 gram lammfärs. Smaksätt gärna med en matsked tomatpuré och lite franska/italienska torkade örter.

Dela en handfull körsbärstomater i hälften och ett knippe broccoli som också delas i små lagom bitar. Ett paket fetaost (här är det flesta underligt nog gjorda på komjölk)! delas i småbitar.
Tryck ut pajdegen i formen och slå i lammfärsen, toppa med grönsakerna och fetaosten.
Gör en äggstanning av 4 ägg, 2 dl gräddfil, 1 dl grädde eller mjölk, 1 kruka hackad basilika. Salta och peppra. Slå äggstanningen över fyllningen.
In i ugnen 50-60 minuter på 225 grader.

Servera med en klick yoghurt, en rejäl citronskiva och svarta oliver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar